Hotel Vay Kastély

OK Klubkártyával
20% kedvezmény a szállás és a félpanzió árából
A Vay kastély története:

A Vay kastély a XVIII. század legelején épült biedermeier felé hajló empire stílusban.
Vay Ádám kuruc generális építette egy magaslatra. Hatezer holdas birtok tartozott hozzá, gulyákkal, ménesekkel. Az épület- együttes az ötszintes főépületből, egy kolostor-épületből és egy lovardá-ból áll. Mivel a Tisza parti városnak, Csegének komp joga volt, itt úri tizedet is lehetett szedni. A báró úr pallos joggal rendelkezett, ezért a kastély alatt egy tömlöcrendszert is építettek. A leghíresebb betyár "Ződ Marci" volt, aki itt raboskodott. Azért hívták így, mert az asszonyok szerint szép zöld volt a szeme. A Rákóczi-féle szabadságharc bukása után 1711-ben labanc kézre került.


Üdülési csekk
elfogadó hely

A labanc tábornok elég iszákos volt, sőt a kártyát sem vetette meg, így hamar elkártyázta a birtokot. Korábban az egyik debreceni bíróé is volt a kastély.
A második világháború után egy Radák nevezetű hölgyé volt a birtok, de mivel nem volt utódja, így az államra szállt a tulajdonjog.
Az épületegyüttes 1998-ra teljesen tönkrement.
Ekkor egy debreceni vállalkozó a romokban is meglátta a szépséget és lehetőséget arra, hogy a főépületet kastélyszállóvá alakítsa át, a lovarda épületében éttermet és konferenciatermet létesítsen. Hét év felújítás után 2005-ben nyílt meg a kastélyszálló 21 szobával.

A kastély a Máltai lovagrend hivatalos lovagi kastélya, mivel a kastély tulajdonosa, Sir Alexander, azaz Fekete Sándor tavaly óta máltai lovag.

OK Klubkártya © 2016